Regie over eigen leven in een verzorgingshuis > klik hier

Geplaatst op 30 september 2012

Het kabinet wil dat mensen die gebruik maken van langdurige zorg, bijvoorbeeld in verpleeg- of verzorgingshuizen, zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven houden. Met de Beginselenwet AWBZ-zorg krijgen ouderen en andere kwetsbare mensen in de langdurige zorg afdwingbare rechten. Met hun zorgverlener kunnen zij harde afspraken maken over bijvoorbeeld de dagelijkse verzorging, hun leefomgeving, een zinvolle daginvulling en mogelijkheden om te leven naar hun godsdienst of levensovertuiging.

Dat heeft het kabinet vrijdag in de ministerraad besloten op voorstel van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten. Door de harde afspraken kan volgens het kabinet ook aan de bel worden getrokken als ze niet worden nagekomen. Cliënten met ernstige klachten over de persoonlijke verzorging en bejegening kunnen zich ook rechtstreeks wenden tot de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Om mishandeling van ouderen verder aan te pakken, moeten zorgaanbieders ook een ‘verklaring omtrent gedrag’ kunnen overleggen voor nieuw personeel.

vr 25 nov 2011 De Telegraaf

Hier online het artikel

 

Categorie: Publicaties

Vraag meer informatie aanStel ons uw vraag
Neem contact met ons opE-mail ons direct